In Celebration of the Sandwich

                                                                                           by John Hartley

Perhaps we should salute the humble sandwich because it is 250 years old this year. Its origins reflect on John Montagu, the 4th Earl of Sandwich. It should be said that Sandwich is a town in its own right and is situated on the coast of Kent in South East England. The real meaning of “Sandwich” is “a place on the sand”.

 

We return to John Montagu who was dedicated to playing card games and did not wish to be disturbed at set meals at the dinner table. To save interruption he would ask his butler to bring him a slice of beef between two slices of bread to save stopping the game.

 

Montagu (1718-1792) was a significant statesman holding high office in the Navy and in politics. The circumstances of naming his preference for a slice of beef between two slices of bread came about because his fellow card players asked the butler to bring them the same as Earl Sandwich and hence the derivation for the snack was born. Since Earl Sandwich was a Navy man he was known to consume food without knife and fork when working at his desk.

 

It was the Earl of Sandwich who funded Captain Cook’s exploration of the Pacific Ocean and as a result in 1778 discovered and named the Sandwich Islands. Today we know them as Hawaii.

 

The humble sandwich has developed into a substantial industry in the United Kingdom. British consumers eat 11.5 billion sandwiches a year. About half would have been home made and the other half obtained in supermarkets and cafes. For those customers who eat sandwiches in style and take tea and cakes as well – then the place to go is to reserve a table at the Ritz in London. The favourite filling is cold meat, followed by hard cheese (probably Cheddar). The average sandwich bought in a retail outlet is close to £2 with a sealed package containing two slices. The most expensive sandwich was made by Tom Bridge. It was called the Lancaster Cheese Sandwich which was sold by auction on eBay for £345 about six years ago. Within his recipe were white Umbrian truffles which cost £1700 for a kilo.

 

About 25 years ago the voluntary organisations in Coventry combined their forces to carry the world’s longest sandwich for about 10 km to an exhibition. This was about 200 metres long and the event qualified for an entry into the Guinness Book of Records. This achievement was however short lived and was frequently beaten. In 2010 a sandwich was made in Dubai which was 2.667 kilometres long. The sandwich

contained rare and expensive ostrich meat. It was devoured by the local Iranian workers who were being encouraged to eat more healthy food. For all the achievement it has to be said that in Dubai they did not have to carry the sandwich whereas in Coventry our sandwich had to be carried unbroken for 10 km along the route we had collectors who were taking up donation for charity – quite a different project.

 

In these days of economic stress it is pleasing to note that the delicious industry employs 300,000 people.

 

Long Live the Sandwich

 

#143 Parkway Vol.28 No.1 January-March 143

サンドウィッチを祝して

サンドウィッチは質素な食べ物だが、今年で生まれて250年、敬意を払うに値するだろう。4代サンドウィッチ伯爵ジョン・モンタギューにちなんで名付けられたのだが、サンドウィッチ自体は、イングランド南東部にあるケントの港町の名前である。本来「サンドウィッチ」とは、「砂の上の場所」を意味する。

 

ジョン・モンタギューに話を戻すと、彼は、大のカードゲーム好きで、ゲームの最中、テーブルに用意された食事に時間を取られるのを嫌った。ゲームを中断しなくてすむよう、2枚のパンにスライスしたビーフを挟んで持ってくるよう、いつも執事に頼んでいた。

 

モンタギュー(17181792)は有力な政治家で、海軍においても政界においても高い地位についていた。伯爵お気に入りの、パンに薄切りビーフを挟んだ食べ物に名前が付いたのは、カード仲間がサンドウィッチ伯爵と同じものを執事に持ってくるよう頼み、この軽食の原型が生まれたからである。サンドウィッチ伯爵は海軍軍人時代から、机で仕事をするときはナイフとフォークを使わずに食事をすることで知られていた。

 

キャプテンクックの太平洋探検に資金援助をしたのはサンドウィッチ伯爵で、このため、1778年発見した島はサンドウィッチ島と名付けられた。現在のハワイである。

 

質素なサンドウィッチは英国の大規模製造業へと発達した。英国では年間115億のサンドウィッチが消費される。その約半分は家庭で作ったもの、残りの半分はスーパーやカフェで購入されたものだ。紅茶やケーキといっしょにサンドウィッチをおしゃれに楽しむ人ならば、ロンドンのリッツで席を予約する。一番のお気に入りの具材は冷製肉、そして次はハードチーズ(おそらくチェダーチーズ)。小売店で通常売れるサンドウィッチは2ポンド近くの2切れパック。最も高価なサンドウィッチはトム・ブリッジが作ったものだ。ランカスター・チーズ・サンドウィッチと呼ばれ、6年前イーベイのオークションで345ポンドで売れた。レシピには、1キロ1,700ポンドのウンブリア産白トリュフがある。

 

25年前、コベントリーのボランティア団体が協力して、世界最長のサンドウィッチを10キロの距離を運ぶという公開イベントを行った。サンドウィッチの長さは約200メートル、イベントはギネス記録に認定された。しかしその記録はすぐに破られ、その後何度も塗り替えられる。2010年ドバイで作られたサンドウィッチは長さ2.,667メートル、高価で珍しいダチョウの肉が使用されていた。健康的な食事を推奨されていた地元イランの労働者たちは、むさぼるように食べたという。この記録に関して一言付け加えると、ドバイではサンドウィッチを運ばなくてもよかったのに対し、コベントリーではサンドウィッチを崩さずに10キロメートルも運び、その道沿いには慈善のために募金を集める人を置いていた――つまり、まったく違うプロジェクトということだ。

 

経済の厳しい昨今、おいしいものを作るこの業界が30万人もの人を雇用しているということは喜ばしいことである。